Umělecké obory

1.září 2021  |   O nás  |   Mgr. Martina Funtánová  |  


Hudební obor

V hudebním oboru nabízíme hru na hudební nástroj a sborový zpěv.

 

Klavír

Setká-li se dítě s klavírem, neodolá a "brnkne si". Klavír láká. Klavír patří k nejoblíbenějším hudebním nástrojům. Všestrannost, barevnost, spousta stylových možností… Je to zkrátka skutečný univerzál. Děti nejvíc baví hrát písničky s doprovody, či hrát "jen tak". Někteří žáci si své nápady sami zapisují. Ty nejzdařilejší můžete slyšet i na našich koncertech.

 

Zobcová flétna

Skvělý hudební nástroj se širokým záběrem od renesance až k pop music.  "Píšťalka" je oblíbená zejména u nejmenších dětí. Hra se zvuky, první písničky jim přináší brzy velkou radost. Starší žáci se seznámí  také s hrou na flétnu altovou, tenorovou nebo basovou, což uplatní zejména v souborové hře.

 

Příčná flétna

Příčná flétna jako dospělejší „zobcovka“? Někdo to tak bere a skutečně se s tímto nástrojem cítí dospělejší. Na příčnou flétnu však mohou hrát i ti nejmenší.  Pro mladší žáky máme k dispozici příčné flétny se zahnutou hlavicí. Žáci si zahrají lidové, pohádkové, klasické i populární písně  s učitelem, se svými vrstevníky, ale stále populárnější je také hra s nahrávkou klavíru či orchestru.

 

Housle

Zahrát dobře na housle, to je skutečný požitek pro ucho i duši člověka. Zvuk smyčcových nástrojů je totiž nejpodobnější lidskému hlasu. Housle mají své bohaté možnosti nejen v hudbě klasické, ale i v hudbě folklorní, folkové  a populární. Housle jsou doporučovány pouze dětem, které dobře intonují, mají hudební sluch a dobrou jemnou motoriku ruky. 

 

Kytara
Chceš se naučit něco víc než jenom pár akordů? Chceš hrát tak, aby kytara pod tvými prsty zpívala? Při výuce nejprve rozvíjíme hudební představivost hrou melodií lidových písní, které žáci dobře znají. Repertoár skladeb, které hrajeme později, je široký – jak říkáme: „od Bacha po Vlacha“. A samozřejmě nechybí ani akordické doprovody k populárním písním.

 

Elektrická kytara

Hraju, co poslouchám. Poslouchám, co hraju. Na elektrickou kytaru! Je všude vidět, je všude slyšet, každému sluší. A zahraje kousky, které jsou aktuálně „in“, anebo kdysi byly a jsou stále dost dobré. Žákům bývá s ohledem na jejich věk nejdříve doporučena hra na akustickou kytaru.

 

Elektronické klávesové nástroje

Elektronické klávesové nástroje se uplatňují jako sólový nástroj, pro své zvukové a technické možnosti se hojně využívají také k doprovodům jiných nástrojů  či zpěvu. Nejčastěji jsou tyto nástroje spojovány s populární hudbou, ale setkáváme se s nimi v tvorbě soudobých skladatelů vážné hudby. Žáci si nejprve osvojují základy hry na klavír, později se seznamují i s technickými možnostmi  elektronických kláves (rejstříky, automatické doprovody atd.)

 

Bicí

Hra na bicí nástroje je hned po zpěvu a hře na tělo (tleskání, dupání) nejpřirozenějším způsobem hudebního vyjadřování. Bicí nástroje se uplatní jak v hudbě vážné, tak i populární. Rytmus je základ muziky. Žáci se seznámí s hrou na elektronické bicí. Jejich výhodami jsou rozsáhlá zvuková variabilita a přívětivé nároky na prostor.

 

Žáci, kteří navštěvují hru na hudební nástroj, si své schopnosti a dovednosti dále prohlubují 
v instrumentálních souborech školy. Součástí studia je také výuka hudební nauky.

 

U všech hudebních nástrojů je při uměleckém vzdělávání žáků velmi důležitá podpora rodičů a zpočátku i jejich dohled nad pravidelnou domácí přípravou svých dětí.

 

Sborový zpěv

Společná tvorba, sounáležitost, emoce… To naplno zažijete při sborovém zpěvu. Žáci se setkávají se skladbami rozmanitého repertoáru, ve kterém nechybí lidové, populární i duchovní písně od českých i cizích autorů. Nejčastějším hudebním doprovodem je klavír,  ale děti se také doprovázejí samy hrou na rytmické nástroje, flétnu, kytaru či housle. Starší zpěváci získávají zkušenosti i ve zpěvu na mikrofon.

 

Výtvarný obor

Ve výtvarném oboru se žáci seznamují s nejrůznějšími výtvarnými technikami, postupy, materiály. Získávají hlubší náhled na okolní svět, na sebe sama a učí se jej výtvarně vyjádřit.

 

  Další informace najdete na webových stránkách ZUŠ ve školním vzdělávacím programu.

Budova školy
Animace
Kalendář akcí
Sudý týden Lichý týden

Dnes je 25. dubna 2024
a svátek má Marek.

Informace o škole

Základní informace

Název školy:Základní umělecká škola, Nové Město pod Smrkem, okres Liberec, příspěvková organizace
Adresa:Žižkova 309, 463 65  Nové Město pod Smrkem
IČO:72741830
DIČ:Nejsme plátci DPH
Ředitelka školy:Mgr. Martina Funtánová
E-mail:zus.nmps@centrum.cz
Web:https://www.zusnmps.cz
Datová schránka:nfnmvax
Bankovní spojení:27-7157990227/0100
Zřizovatel:Město Nové Město pod Smrkem

Mapa

Webové stránky používají k poskytování služeb pouze nezbytné soubory cookie. Pokračováním s tím souhlasíte.